18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlegeri penale la Radovan şi Cerăt

Alegeri penale la Radovan şi Cerăt

Campaniile electorale şi alegerile parţiale pentru primărie, care au avut loc duminică în comunele doljene Radovan şi Cerăt, au bătut recordul în ceea ce priveşte ingeniozitatea „penală“ de care au dat dovadă părţile implicate.

S-au crucit şi pediştii, şi pesediştii, şi peneliştii când au auzit, însă cel puţin unii dintre ei au făcut-o doar de ochii electoratului şi ai presei. Fluturaşul falsificat prin care candidata PD la Primăria din Cerăt, Ştefania Burnea, anunţa că nu mai candidează a făcut înconjurul comunei şi a ajuns chiar şi în cealaltă comună aflată în campanie electorală, la Radovan. Aceeaşi fotografie, aceleaşi însemne şi cam acelaşi format ca în broşurile împărţite cu câteva zile înainte de PD apăreau şi pe fluturaşul găsit sâmbătă dis-de-dimineaţă de oamenii din Cerăt în curţi. Singura diferenţă era că în fiţuica de sâmbătă candidata PD, Ştefania Burnea, soţia fostului primar din Cerăt, care a decedat din cauza arsurilor suferite într-un incendiu, transmitea un mesaj alegătorilor prin care îşi cerea scuze că nu mai poate candida, dar viaţa de primăriţă în Cerăt ar implica renunţarea la „familie, la prieteni, la apropiaţi“. Imediat după ce a aflat că astfel de afişe au fost împărţite prin comună, Ştefania Burnea a sesizat organele de cercetare, iar, după declaraţiile poliţiştilor, operaţiunea de găsire a făptaşilor s-ar putea desfăşura sub sigla „prinde orbul, scoate-i ochii“. „Sâmbătă, la ora opt dimineaţa, s-a primit sesizarea din partea doamnei Burnea. Am efectuat cercetări, însă e foarte greu să identificăm pe cineva pentru că era noapte. Am audiat mai multe persoane, unii spun că au văzut o Dacie grena, alţii o Skoda gri metalizat, alţii un Cielo. S-a întocmit dosar şi se efectuează în continuare cercetări“, a spus subcomisarul Marius Tiţoiu, şeful Poliţiei oraşului Segarcea.

Alegerile au asigurat recolta de grâu în Cerăt

Subiectul falsului a ţinut capul de afiş în discuţiile sătenilor pe tot parcursul zilei de sâmbătă, iar duminică erau încă oameni care se întrebau dacă Burnea mai candidează sau nu. În timp ce poliţia se căznea să găsească vinovaţii, iar campania electorală taman se încheiase, candidata Burnea bătea din poartă în poartă pentru a le explica oamenilor că totul a fost o făcătură, iar lupta sa pentru fotoliul de primar din Cerăt nu a fost abandonată. Efortul acesteia de a dezminţi vestea nu a prea avut însă succes la electorat. „La patru dimineaţa am ieşit, că lătra câinele. Erau doi inşi care treceau pe uliţă, dar acum nu ştiu dacă ei au fost cei care le-au aruncat. Eu am văzut sâmbătă de dimineaţă că peste gard îmi aruncaseră afişul ăsta cum că Burnea nu mai candidează. Nu ştiu ce să spun acum, dacă mai candidează sau nu“, a spus Gheorghiţa Constantin pe drumul spre secţia de votare. „Vă spui eu că nu mai candidează!“, a afirmat alt sătean din grup. Lăsând la o parte falsul care a constituit practic tema campaniei electorale pentru Cerăt, sătenii adunaţi pe la porţi în zi de alegeri au povestit că politicienii nu au renunţat nici de această dată la metodele consacrate, reprezentate de pomana cu alimente, şi că, chit că anul acesta se alege praful de recolta de grâu din cauza secetei, oamenii din Cerăt nu vor duce lipsă de făină doi ani de acum înainte.

Căratul alegătorilor, adoptat şi de liberali

Să nu uităm însă de practicile din timpul alegerilor. Aşa cum ne-au obişnuit încă de la alegerile parţiale de la Bârca şi Seaca de Pădure, democraţii şi pesediştii au continuat metoda taximetriei electorale, atât în Radovan, cât şi în Cerăt. În plus, la Radovan, practica a fost folosită cu succes şi de liberali, care au avut ca semn distinctiv pe parbriz faţă de democraţi şi pesedişti o dungă galbenă. Postura de transportatori a pediştilor şi a pesediştilor a fost însă schimbată la Cerăt de poliţie, care, la sesizarea PD-ului, a oprit toate maşinile, inclusiv pe cele ale democraţilor, şi le-a cerut şoferilor să scoată însemnele de pe parbriz pe motiv că împiedică vizibilitatea în trafic. Şi ca reţeta alegerilor de duminică să fie completă, nici Radovanul nu a scăpat de dosare penale. Astfel, pesediştii au reclamat la post faptul că liberalii nu respectă sfârşitul campaniei, împărţind căni şi alte materiale cu înscrisuri PNL chiar în ziua de alegeri.

Radovan şi Cerăt merg în turul doi

Cât de eficiente au fost metodele alese în timpul campaniei s-a văzut însă abia la numărătoarea voturilor, când în cursa pentru turul doi au rămas la Radovan candidatul PNL, Aurică Cârstianu, care a obţinut 338 de voturi, şi cel al PSD, Gheorghe Ţolea, cu 246 de voturi. La Cerăt, bătălia se va da în turul doi între candidatul PSD, Ion Gheorghiţa, cu 809 voturi, şi candidata PD, Ştefania Burnea, care a obţinut 505 voturi. De remarcat că la Cerăt au fost anulate 105 voturi. Participarea la vot în Radovan a fost de peste 76%, iar în Cerăt, comună cu aproape 3.000 de oameni înscrişi pe listele electorale, de peste 62%. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Dolj, pregătirile pentru turul doi al alegerilor din cele două comune sunt în toi, iar campania electorală se va încheia sâmbătă dimineaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII